Back to Top

Opplysningskontoret.com

Du spør, vi svarer!

Reiseråd

Hva er slowmads?

Slowmads er et begrep som beskriver en ny type reisende som tar det rolig og lar opplevelsene utvikle seg uten hastverk. I stedet for å flytte seg fra sted til sted på rekordfart, slik mange digitale nomader eller backpackere gjør, velger slowmads å fordype seg i miljøet de besøker.

De vil bygge sterkere relasjoner til lokalsamfunn, bli kjent med hverdagslivet og utforske omgivelser i sitt eget tempo. Begrepet kan forstås som en saktereisende digital nomade, der ønsket om fleksibilitet fortsatt er til stede, men tempoet er lavere og fokuset mer fordypende.

Langsom reise som livsstil

Slowmads kombinerer friheten digitale nomader har, med en vilje til å sette ned farten og virkelig ta inn de stedene de lever og arbeider fra. De har gjerne en jobb som tillater at de kan jobbe uavhengig av faste kontorplasser, men de velger å bli værende lenger på hvert reisemål. Mange slowmads er like opptatt av lokale skikker og tradisjoner som turister flest, men de foretrekker å ta seg tid til å forstå konteksten dypere.

Hvordan planlegge en budsjettvennlig familieferie?

Å reise på ferie uten å sprenge budsjettet er en utfordring for mange, men det kan være ekstra krevende når man har barn å ta hensyn til. For det første er det flere personer som skal ha flybilletter, overnatting og mat. For det andre kan barn ha egne ønsker om aktiviteter, standard og komfort.

Når man drar på budsjettferie alene, trenger man vanligvis bare å ta hensyn til egne preferanser. Med en hel familie med på turen, må man være mer fleksibel, planlegge i detalj og ofte inngå kompromisser. Likevel er det absolutt mulig å skape minnerike opplevelser uten at kontoen lider unødig – det krever bare ekstra planlegging, litt kreativitet og evnen til å tenke utenfor de tradisjonelle feriemønstrene.

Det finnes et hav av muligheter for familier som ønsker å reise rimelig, enten man vil til utlandet eller bli i Norge. Ved å gjøre noen smarte valg kan man redusere kostnadene betydelig. Lavkostland er et alternativ, men det går også an å reise dit mange andre turister ikke drar i høysesong.

Hvor kan jeg reise på billig weekendtur fra Norge?

Drømmer du om en liten pause fra hverdagen, men er usikker på hvor du kan reise uten å tømme lommeboka? Denne artikkelen er rettet mot deg som ønsker en storbyferie eller en annen type weekendtur fra Norge, med fokus på å få mest mulig for pengene. Enten du leter etter ekstra billige destinasjoner som Gdansk, eller du vil gjøre London og Paris mer budsjettvennlige, finner du tips, reiseruter og prisvurderinger her. Du får innsikt i hvordan du kan reise billigst mulig, hvilke attraksjoner som gir mest for pengene, og hvordan du enklest kan spare penger på mat, transport og opplevelser. Vi tar også med tips til alternative reiseformer, som cruise, og hvordan du kan spare store summer ved å reise utenfor høysesongen.

Hvorfor velge en weekendtur?

Weekendturer er populære blant nordmenn fordi de lar oss utforske nye steder i løpet av kort tid, uten å måtte ta for mange feriedager. En storbyferie i Europa er spesielt gunstig: du rekker å få med deg de viktigste attraksjonene, spise god mat og vandre i historiske gater, samtidig som det føles som en komplett ferieopplevelse. Fordelene med en weekendtur inkluderer:

  • Fleksibilitet: Du kan reise fredag kveld og returnere søndag eller mandag morgen.
  • Kostnadskontroll: Kortere turer betyr færre netter med hotell og mindre tid til å bruke penger.
  • Mulighet til å bruke lavpriskalendere: Flyselskapene har ofte rimelige billetter torsdag-søndag eller fredag-mandag.
  • Inspirasjon til å reise oftere: Mange reiser oftere når de ser at en langhelg kan gi en god ferieopplevelse.

Hvordan er prisnivået i Polen?

De aler fleste av oss har fått med seg at det er billig i Polen og at det ikke er uten grunn at det i en årrekke har vært populært for polske arbeidstakere å komme til Norge for å jobbe på grunn av et vesentlig høyere lønnsnivå. Men hvor billig er det egentlig i polen og er det noen spesielle ting som utpeker seg i positiv eller negativ forstand?

Et godt utgangspunkt er at alt er billig i Polen, men på importerte varer er prisforskjellen mindre enn på tjenester og varer som er produsert i Polen. En tommelfingerregel er at prisnivået i Polen ligger på mellom halvparten og en tredjedel av prisnivået i Norge, men det finnes selvfølgelig unntak i begge ender. Som nevnt er prisforskjellen på importerte merkevarer mindre mens prisforskjellen på høyt prisede varer i Norge slik som tobakk og alkohol er enda større.

Når du reiser på ferie til et man så er det gjerne tre vesentlige utgifter som alltid går igjen. Dette transport, overnatting og restaurantbesøk. Alle disse tre tingene er svært billig i forhold til i Norge og du kan regne med at prisforskjellen er minst en tredjedel av det prisene ligger på i Norge. Et unntak er imidlertid hotellpriser i høysesongen (sommerferien), da er forskjellen gjerne kun halvparten av prisene i Norge i samme sesong.

Er prisnivået likt over hele Polen?

Det er ikke store forskjeller på prisene i Polen avhengig av destinasjon. Men som ellers i verden så er lokasjon viktig. Sentralt i store byer vil prisene alltid være noe høyere enn ellers i byen landet. Veldig ofte trenger man imidlertid ikke å gå lenger bort enn noen hundre meter i en sidegate for å finne mye billigere priser.

Selv om det er billig i Polen så kan penger likevel få bein å løpe på. Selv om du har skaffet deg det beste kredittkortet så vil det komme en regning som skal betales. Ikke bruk penger du ikke har, og dersom du ikke kan betale hele kredittkortregningen til forfall er det best å la være. Sjekk gjerne Forbrukerrådets sjekkliste før du tar et usikret lån.

Hvor mye skal jeg gi i tips i Tyrkia?

Planlegger du en tur til Tyrkia og lurer på hvordan du skal håndtere tipsing? Da er du ikke alene. Mange nordmenn er usikre på hva som er vanlig å gi i ulike situasjoner, og tipseregler kan variere fra sted til sted. I denne artikkelen går vi nøye gjennom tipskulturen i Tyrkia, slik at du trygt kan navigere gjennom alt fra restaurantbesøk og taxi til hotellservice og lokale markeder. 

Generell tipskultur i Tyrkia

I Tyrkia er tipsing en del av hverdagen og ses på som en hyggelig gest for å vise takknemlighet for god service. Selv om det ikke alltid er et krav, utgjør tips en viktig del av inntekten for mange ansatte innen servicebransjen. Du vil merke at det ofte gis et lite ekstra beløp i tillegg til regningen (service charge)– dette gjelder både i lokale spisesteder og de mer turistpregede områdene.

Mange restauranter og hoteller legger inn en serviceavgift på regningen, men dette er ikke universelt. Derfor er det lurt å spørre dersom du er usikker, slik at du unngår å gi dobbelt opp med både serviceavgift og ekstra tips. Det er også verdt å merke seg at tipsing kan variere noe avhengig av hvor i landet du befinner deg, og hva slags tjeneste du mottar.

Hva bør du vite om pass og visum før du skal ut og reise?

Å reise utenlands kan være både spennende og lærerikt, men det stiller også krav til at du har gyldige reisedokumenter. For de aller fleste innebærer dette et gyldig pass, og i enkelte tilfeller et visum. Det kan også være lurt å ha et offentlig ID-kort (med reiserett) i situasjoner hvor passet ikke er strengt nødvendig, men fortsatt anbefales. I denne artikkelen vil du få en grundig oversikt over alt du bør vite om pass, nødpass, visumregler, og hvilke prosedyrer som gjelder hvis du plutselig mister passet ditt i utlandet.

Hvorfor er pass så viktig?

Passet er det fremste og mest anerkjente beviset på din nasjonalitet når du reiser utenlands. Det er også det dokumentet fly- og ferjeselskaper som regel krever å se for at du i det hele tatt skal få lov til å gå om bord. For nordmenn er pass ofte det eneste gyldige identitetsbeviset som gir full bekreftelse på statsborgerskap utenfor EU/EØS- og Schengen-området. Det finnes europeiske ID-kort som kan brukes innenfor EU/EØS/Schengen, men når du reiser utenfor disse områdene er passet helt avgjørende.

Gyldighet og 6-månedersregelen

Mange land utenfor Schengen stiller et krav om at passet ditt må være gyldig i minimum 6 måneder etter at du planlegger å forlate landet. Dette kalles ofte “6-månedersregelen”. Dersom passet ditt nærmer seg utløpsdato, kan du i verste fall bli nektet innreise eller avvist ved grensekontrollen. Sørg derfor for å sjekke passets utløpsdato i god tid før du bestiller reise, og forny det hvis nødvendigheten melder seg.

Hvor mye skal jeg gi i tips i Thailand?

Thailand har i utgangspunktet ikke en tipskultur men dette har imidlertid blitt mer vanlig de siste årene etterhvert som turismen har økt. Det er imidlertid den dag i dag helt akseptabelt å ikke gi tips i det hele tatt dersom man ikke er på typiske turiststeder.

Faktisk er det fortsatt slik at enkelte plasser kan man fortsatt oppleve at servitøren kommer løpende etter deg fordi du har glemt vekslepengene. Dette begynner imidlertid å bli mer sjeldent og den vestlige tipskulturen gjør større og større inntog, spesielt på turiststedene.

Thailand tiltrekker seg mange turister på lavbudsjett

Thailand er et svært billig land med lave lønninger og lave levekostnader. Hvis vi ser bort i fra Phuket, Bangkok og enkelte øyer så er Thailand forøvrig en destinasjon for turister og utenlandske fastboende som lever på relativt lavt budsjett, noe som gjenspeiles i tips som gis.

På typiske turiststeder, med barer og restauranter av en mer vestlig karakter og standard, er det dog blitt vanlig å tipse og de ansatte forventer i stor grad også å bli tipset. Dette gjelder ikke minst på såkalte "beer bars" og "go- go" barer på spesifikke steder i Pattaya og Phuket og Bangkok. Her er det ansatt egne damer og såkalte ladyboys (egentlig prostituerte som kan "kjøpes" fri fra baren) hvor lønnen i all hovedsak er basert på tips og provisjon på drinker det forventes at gjestene skal spandere på dem. Her gjelder det nesten egne regler og er ikke representativt for Thailand forøvrig.