Plast er en helt nødvendig del av vår moderne hverdag. Plast er i dag overalt – fra emballasje til elektronikk – og mens plast har gjort livet enklere på mange måter, har det også ført til alvorlige miljøproblemer. Verdenshavene fylles opp med plastavfall, og det er beregnet at vi i løpet av få år vil ha mer plast enn fisk i havet om vi ikke gjør noe.

Å redusere plastforbruket i hverdagen er derfor en av de mest effektive måtene enkeltpersoner kan bidra til en mer bærekraftig fremtid. I denne artikkelen ser vi på praktiske tiltak som kan gjøre en stor forskjell, og hvor mye du kan spare ved å følge dem.

1. Unngå engangsplast

Engangsplast er en stor kilde til plastforurensning, og det finnes mange gode alternativer som kan redusere behovet for plastprodukter du bare bruker én gang.

Tiltak: Unngå plastposer, bestikk, tallerkener, sugerør og plastkopper.

Alternativ: Bruk gjenbrukbare alternativer som handlenett i stoff, metallbestikk, keramikkfat og glass- eller metallkopper.

Plastbesparelse: Ved å kutte ut plastposer alene, kan du spare rundt 10 kg plast per år, hvis du normalt bruker to plastposer om dagen. Samtidig er det viktig å huske at erstatninger også har en miljøbelastning, så bruk sunn fornuft.

2. Bytt til gjenbrukbare vannflasker og kaffekopper

Engangsflasker og kaffekopper er en stor kilde til unødvendig plastbruk. Gjenbrukbare alternativer er både miljøvennlige og økonomiske.

Tiltak: Unngå å kjøpe plastflasker og engangskopper for kaffe.

Alternativ: Invester i en god vannflaske i stål eller glass, og en termokopp for kaffe.

Plastbesparelse: Hvis du kjøper én plastflaske om dagen og én engangskopp med kaffe, kan du spare over 8 kg plast per år. Spesielt for dem som reiser mye i land hvor man ikke kan drikke vann fra springen, så er det mange plastflasker spart i løpet av et år.

3. Velg produkter med lite eller ingen plastemballasje

Mye av plasten vi forbruker daglig kommer fra emballasje, spesielt innen dagligvarehandel.

Tiltak: Kjøp produkter som er pakket i glass, metall eller papp, eller velg varer som selges i løsvekt uten emballasje.

Alternativ: Ta med egne tøyposer til løsvektvarer som frukt, grønnsaker og nøtter. Kjøp såpe og sjampo i fast form i stedet for plastflasker.

Plastbesparelse: Ved å eliminere plastemballasje fra din ukentlige handel, kan du spare opptil 5 kg plast årlig.

4. Gjenbruk og reparasjon i stedet for å kjøpe nytt

Mange produkter som inneholder plast blir raskt kastet i stedet for å bli reparert.

Tiltak: Velg produkter med lang levetid og mulighet for reparasjon.

Alternativ: Reparér elektronikk og husholdningsartikler, bruk gjenbrukbare beholdere til matrester, og unngå plastfolie ved å bruke bivokspapir eller silikonlokk.

Plastbesparelse: Ved å unngå plastfolie og gjenbruke matbeholdere, kan du redusere ditt plastforbruk med rundt 1-2 kg plast per år.

5. Bytt til bærekraftige hygieneprodukter

En stor mengde plastavfall kommer fra engangs hygieneprodukter som tamponger, bind, barberhøvler og tannbørster.

Tiltak: Velg produkter laget av naturlige materialer eller gjenbrukbare alternativer.

Alternativ: Bruk gjenbrukbare menstruasjonskopper, bambus- eller metallbarberhøvler, og tannbørster laget av bambus.

Plastbesparelse: Å bytte til en gjenbrukbar menstruasjonskopp og en bambustannbørste kan redusere plastforbruket med over 1 kg plast årlig.

6. Velg plastfrie klær

Syntetiske stoffer som polyester og nylon avgir mikroplast når de vaskes, noe som ender opp i havene.

Tiltak: Kjøp klær laget av naturlige fibre som bomull, ull, lin og silke.

Alternativ: Bruk klær av naturlige materialer og unngå billig mote som er laget av syntetiske stoffer.

Plastbesparelse: Å erstatte klær laget av syntetiske materialer kan spare omtrent 1-2 kg plast i mikroplastforurensning hvert år. Husk at mikroplast som renner ut i avfallsvannet når du vasker tøy er ekstra skadelig for det marine miljøet.

7. Handle brukt i stedet for nytt

Bruktbutikker og gjenbruksplattformer gjør det enkelt å finne brukte varer som er like gode som nye.

Tiltak: Kjøp brukte klær, møbler og elektronikk i stedet for å kjøpe nytt.

Alternativ: Bruk tjenester som Finn.no, Tise eller lokale bruktbutikker.

Plastbesparelse: Dette tiltaket varierer avhengig av forbruksmønster, men kan redusere både plastavfall og produksjonsrelatert plastforurensning.

8. Resirkulering: Et misvisende løfte?

Resirkulering av plast er en mye omtalt løsning på plastproblemet, men det er ikke så effektivt som mange tror. I Norge sendes mye av den innsamlede plasten til forbrenning, ikke gjenbruk. Plastavfall som samles inn fra forbrukere, blir oftest brent og brukt til energi, men det bidrar fortsatt til CO2-utslipp.

Tiltak: Reduser plastforbruket fremfor å stole på resirkulering.

Alternativ: Resirkulering kan brukes som siste utvei, men fokuser heller på å redusere, gjenbruke og reparere før du resirkulerer.

Plastbesparelse: Selve resirkuleringen reduserer ikke plastforbruket ditt, men ved å redusere mengden plast du kjøper og forbruker, kan du spare opptil 80-90% av ditt plastforbruk.

9. Delta i plastopprydding

Et annet tiltak for å bidra til å redusere plast i naturen er å delta i oppryddingsprosjekter, som ofte finner sted langs kysten. Plastopprydding kan sees på som en måte å «kompensere» for sitt plastforbruk, likt hvordan klimakvoter fungerer for karbonutslipp.

Tiltak: Bli med på plastopprydding, for eksempel gjennom organisasjoner som Hold Norge Rent.

Alternativ: Delta i lokale aksjoner eller arranger din egen strandryddedag.

Plastbesparelse: Selv om dette ikke reduserer ditt eget plastforbruk direkte, kan du bidra til å fjerne flere kilo plast fra naturen, som veier opp for noe av det plastavfallet du selv produserer.

Tabell: Besparelse i plastforbruk

Tiltak Årlig plastbesparelse (kg)
Unngå plastposer og engangsprodukter 10 kg
Bytt til gjenbrukbare flasker og kopper 8 kg
Reduser plastemballasje 5 kg
Unngå plastfolie og bruk gjenbrukbare beholdere 2 kg
Bruk gjenbrukbare hygieneprodukter 1 kg
Kjøp klær av naturlige fibre 2 kg
Resirkuler plast (med begrensninger) Ingen vesentlig reduksjon
Delta i plastoppryddingsprosjekter Potensielt mange kilo

Å redusere plastforbruket i hverdagen krever en viss innsats, men resultatene kan være betydelige både for miljøet og for din egen bevissthet rundt forbruk. Selv små endringer, som å bruke en gjenbrukbar vannflaske eller unngå plastposer, kan ha en stor kumulativ effekt. Ved å kombinere flere tiltak, som å redusere plastemballasje, velge gjenbrukbare alternativer og delta i plastopprydding, kan du bidra til å redusere plastforurensningen i samfunnet.

Det er viktig å være bevisst på at resirkulering alene ikke er nok til å løse plastkrisen, og at reduksjon i forbruk er det mest effektive tiltaket. Likevel gir oppryddingsinitiativer en måte å kompensere for uunngåelig plastforbruk på, og kan gi en følelse av aktivt engasjement i miljøsaken.

Ved å ta ansvar for eget forbruk og bidra til opprydding i samfunnet, kan vi alle gjøre en forskjell.