En skikkelig god krabbemiddag på sommeren er høyt verdsatt hos de fleste, men siden det er en litt omstendelig prosess å først skaffe krabbene og få dem kokt mens de fortsatt lever, så er dette en luksusmiddag som mange unner seg altfor sjeldent. Realiteten er at norskekysten er full av krabber, og det å fange dem kan være en veldig enkel prosess.
Den desidert enkleste måten å fiske krabber på er ved såkalt lysing etter mørkets frembrudd. Til dette trenger du kun en liten robåt, kraftig lommelykt og en krabberive (en slags håv).
For dem som vil legge litt penger i krabbefisket og samtidig vil sikre seg en litt større fangst, så er krabbefiske med teiner veien å gå. Med litt prøving og feiling vil de nesten alltid være garantert fangst, og dersom du skal planlegge et større krabbelag med familie eller venner, så kan du mellomlagre fangsten i en fangsteine.
Hvordan er lovverket i forhold til privat krabbefiske?
I Norge er det tillatt for fritidsfiskere å fange krabbe hele året. Det er ingen særskilte regler for lystring eller lysing etter krabbe. Tidligere var det forbudt å sette krabbeteiner lørdag og søndag i perioden da hummerfisket pågår, men dette forbudet er nå opphevet.
Når det gjelder minstemål, varierer dette avhengig av hvor langs kysten du fisker. Fra svenskegrensen til og med Rogaland er minstemålet 11 cm, mens det i resten av landet er 13 cm. Krabben skal måles over skallens største bredde.
Fritidsfiskere kan benytte inntil 20 teiner eller ruser totalt per person og per fartøy. Det vil si at det samlede antallet ruser og teiner ikke kan overstige 20, uavhengig av hvor mange båter du har eller hvor mange personer som er om bord.
I teiner som er satt ut for fangst av krabbe, fra svenskegrensen til og med Tysfjorden i Nordland, skal det være minst to sirkelformede fluktåpninger – én på hver side av redskapen. Diameteren på åpningen skal være minst 80 millimeter.
Dersom du får hummer i krabbeteinene, må disse slippes ut igjen umiddelbart, med mindre det er hummerfiskesesong og du har lov til å fange hummer.
Hvordan lyse etter krabber?
Lysing etter krabber er en tradisjonell og morsom metode som ofte passer best for en sommerkveld. Dette gjør du etter mørkets frembrudd, når krabbene trekker nærmere land for å lete etter mat. Du trenger en båt eller tilgang til en brygge, en kraftig lommelykt, og gjerne en håv eller krabberive.
Metoden er enkel: Beveg deg langs grunne områder med sand- eller tangbunn, og bruk lommelykten til å lyse ned i vannet. Krabbene kan sees tydelig når du lyser på dem, og de blir ofte sittende stille, noe som gjør dem lette å plukke opp. Det er viktig å bevege seg rolig for å unngå å skremme dem, og ha en bøtte eller balje med saltvann klar til å oppbevare fangsten.
Hvordan fiske med krabbeteiner?
Fiske med teiner er en mer effektiv metode hvis du ønsker å fange større mengder krabber. For å fiske med teiner, trenger du en eller flere krabbeteiner, tau, bøyer og åte. Åte kan være fiskeavskjær, reker, eller annet kjøtt som tiltrekker seg krabber.
Plasser åtet inni teinen, og senk den ned til bunnen på steder hvor du vet at krabbene trives, som i nærheten av tang og tare, eller områder med steinbunn. La teinen stå i vannet i 6–12 timer, eller over natten for best resultat. Når du trekker opp teinen, vil fangsten være klar til å sorteres. Husk å slippe ut små krabber og eventuelle rognbærende hunnkrabber for å gjøre minst mulig unødvendige innhogg i bestanden og sikre senerer fangst.
Hvor kjøper man krabbeteiner og utstyr?
Krabbeteiner og annet nødvendig utstyr kan kjøpes på en rekke steder, både fysisk og på nett. Båtsportbutikker og fiskeutstyrsbutikker som XXL, Biltema og Maritim fører ofte teiner, tau og bøyer. Nettbutikker som Skitt Fiske har også et stort utvalg, og mange av dem tilbyr pakker som inkluderer alt du trenger for å komme i gang. Prisene på en standard krabbeteine varierer fra rundt 200 til 600 kroner, avhengig av kvalitet og størrelse.
Du kan også finne rimelig utstyr på bruktmarkedet, som på Finn.no, men vær nøye med å sjekke at teinene oppfyller kravene til fluktåpninger og korrekt merking.
Når på året er det mest mat i krabbene?
Tidspunktet for når krabbene er mest kjøttfulle varierer noe etter hvor langs kysten du fisker, men generelt sett er sensommeren og tidlig høst den beste perioden. Fra august til oktober har krabbene bygget opp reservene sine og er på sitt mest kjøttfulle. Etter vinteren og i de tidlige vårmånedene kan krabbene være tynne og mindre matnyttige, da de bruker mye energi på overvintring og paring.
Vær oppmerksom på at sjøtemperaturen også påvirker krabbenes kvalitet. Kjøligere vann gir krabber med fastere kjøtt, mens varmere vann kan gi et mer vassen tekstur.