Kinesisk nyttår feires på ulike datoer hvert år, da feiringen følger den kinesiske månekalenderen. Det faller vanligvis mellom 21. januar og 20. februar. For eksempel, i 2024 inntreffer nyttåret den 10. februar, mens i 2025 feires det den 29. januar.
Kinesisk nyttår, også kjent som vårfestivalen, markerer starten på et nytt år og er en tid for fornyelse, samhold og tradisjon. Tradisjonen har røtter som strekker seg flere tusen år tilbake og er en viktig høytid for familiegjenforening og kulturelle ritualer.
I dag feires kinesisk nyttår ikke bare i Kina, men også over hele verden. Mange byer arrangerer fargerike parader, dragedanser, og fyrverkeri for å vise frem kinesisk kultur. Feiringen har dermed blitt en internasjonal begivenhet som kombinerer gamle tradisjoner med moderne uttrykk.
OL eller olympiske leker arrangeres hvert andre år med fire år mellom hver gang det er vinterleker og fire år mellom hver gang det er sommerleker slik at det totalt sett arrangeres OL hvert andre år i en av delen. Frem til 1992 ble det arrangert OL i både vinter og sommerleker samme år og dermed fire år mellom hver gang det var et OL arrangement. I 1994 ble vinterlekene på Lillehammer imidlertid arrangert kun to år etter at det var vinterleker i Albertville i 1992 slik at sommer og vinterlekene fra den tid arrangeres med to år mellomrom.
Det er farsdag den andre søndagen i november hvert år.
Tradisjonen med å feire farsdag stammer fra USA og ble populært i Norge etter 2 verdenskrig.
Fellesferien er en anbefaling fra Fellesforbundet og Byggenæringens landsforening om når fellesferien skal avvikles. Normalt er fellesferien de 3 siste ukene i Juli men dette kan variere noe fra år til år. I 2014 er fellesferien i uke 28-30, med andre ord 7 juli til 25 juli.
Ferie, fellesferie og feriepenger er naturlig tilhørende temaer. Dersom du har spørsmål vedrørende feriepenger så får du svar på det meste på dette nettstedet om feriepenger.
Halloween, eller allehelgensaften som det også kalles på norsk, feires den 31. oktober hvert år. Dette er en dag som både vekker nysgjerrighet og glede, og som har utviklet seg til en populær tradisjon for både barn og voksne.
Opprinnelig kommer Halloween fra gamle keltiske ritualer, men tradisjonen slik vi kjenner den i dag, har blitt sterkt påvirket av amerikansk kultur. I Norge har interessen for Halloween vokst betraktelig de siste årene, takket være handelsstanden og markedsføringen som setter søkelys på alt fra dekorasjoner og kostymer til godteri og festarrangementer.
For barna er Halloween en spesiell anledning til å kle seg ut i skumle eller fantasifulle kostymer og gå "knask eller knep" fra dør til dør. Denne tradisjonen, kjent internasjonalt som "trick or treat", bygger på tanken om at man ved å gi barna godteri, kan unngå deres rampestreker. Barna får dermed både oppleve spenningen ved å kle seg ut og gleden ved å samle søtsaker.
Det er flere grunner til at Halloween har blitt så populært i Norge:
Selv om Halloween har en mørk og mystisk bakgrunn, er feiringen i dag preget av lek, moro og kreativitet. Både voksne og barn deltar i aktiviteter som spenner fra utkledning og dekorering av hjemmet til temafester og gresskarutskjæring. Dette gjør Halloween til en fleksibel tradisjon der man kan tilpasse feiringen etter egne ønsker og behov.
Samtidig er det viktig å huske på noen praktiske hensyn ved feiring av Halloween:
Halloween har utviklet seg fra å være en fremmed tradisjon til å bli en feiring som mange nordmenn setter pris på. Med sin blanding av historie, kultur og kommersiell appell, tilbyr Halloween en unik mulighet til å samle venner og familie for en kveld full av moro og spenning. Uansett om man er ung eller gammel, gir denne tradisjonen rom for kreativ utfoldelse og fellesskap i en tid preget av både mystikk og humor.
Når det er skuddår legges det til en ekstra dag på kalenderen. Dette betyr at de årene det er skuddår er det 29 dager i februar i motsetning til 28 dager de årene det ikke er skuddår. Datoen 29 februar kommer dermed bare hvert fjerde år.
Stemmerett for kvinner var en rettighet som kvinner ble innført etappevis i Norge. I 1901 fikk kvinner begrenset kommunal stemmerett men det var først i 1913 hvor det ble gitt allmenn stemmerett til kvinner i Norge ved stortingsvalg.
Det er morsdag i Norge den andre søndagen i februar hvert år.
Morsdag er i likhet med farsdag en tradisjon som stammer fra USA.
Jeg lurer på når min navnedag er. Hvordan kan jeg finne ut av dette?
- For å finne din navnedag vil vi anbefale dette nettstedet hvor du kan søke på navn eller dato og dermed på en enkel måte finne ut nær din navnedag er og samtidig finne ut hvem som har navnedag fra dag til dag.
Sankthansaften feires 23 juni selv og selve Sankthans dagen er dagen etter, nemlig 24 juni. Sankthansaften kalles også for midtsommeraften eller jonsok.