Kinesisk nyttår feires på ulike datoer hvert år, da feiringen følger den kinesiske månekalenderen. Det faller vanligvis mellom 21. januar og 20. februar. For eksempel, i 2024 inntreffer nyttåret den 10. februar, mens i 2025 feires det den 29. januar.
Kinesisk nyttår, også kjent som vårfestivalen, markerer starten på et nytt år og er en tid for fornyelse, samhold og tradisjon. Tradisjonen har røtter som strekker seg flere tusen år tilbake og er en viktig høytid for familiegjenforening og kulturelle ritualer.
I dag feires kinesisk nyttår ikke bare i Kina, men også over hele verden. Mange byer arrangerer fargerike parader, dragedanser, og fyrverkeri for å vise frem kinesisk kultur. Feiringen har dermed blitt en internasjonal begivenhet som kombinerer gamle tradisjoner med moderne uttrykk.
Noen vanlige tradisjoner i forbindelse med kinesisk nyttår inkluderer:
- Familiegjenforening og felles måltider
- Utdeling av røde konvolutter med penger
- Fyrverkeri og tradisjonelle drage- og løvedanser
- Pynting med røde dekorasjoner som symboliserer lykke
Feiringen handler om mer enn bare datoen – den symboliserer en ny start og et ønske om et godt og lykkebringende år. Ved å følge gamle skikker, rydder man bort gammelt og ønsker hverandre lykke og velstand for det kommende året.